2016 2018-04-10T16:55:28+03:00

Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerin içinde bulunduğu “Atay” proje ekibi tarafından 1.5 yılda tasarlanarak yapılan elektrikli araç ‘ALATAY’, TÜBİTAK’ın düzenlediği Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması Yerli Ürün Teşvik kategorisinde birinci oldu

YERLİ TASARIMLAR

  • Motor Sürücü
  • Batarya Yönetim Sistemi
  • Telemetri
  • Dahili Şarj Sistemi
  • Elektronik Diferansiyel
  • Proje Danışmanı Yardımcı Doç. Dr. Selim Köroğlu, günümüzde fosil yakıt kaynaklarının azalması, enerji talebinin artması ve küresel ısınma gibi çevresel faktörlerin de etkisiyle alternatif enerji kaynaklarına ve var olan enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasına olan talebin arttığına dikkat çekerek, “Son yıllarda, sektördeki fosil yakıt bağımlılığının giderilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması noktasında hibrid veya tümü elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik faaliyetler her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde de konvansiyonel araç üretimi konusunda kaçırılan fırsatın elektrikli araçlarda da kaçırılmaması için konuya oldukça yoğun bir ilgi var. Bizde bu yönde araştırmalar yapıyoruz. Güçlü bir proje ekibi ile çalışmalarımızı tamamladık. İlk kez katıldığımız yarışmada araçtaki altı yerli ürün bileşeninden beşini biz tasarladık ve birincilik ödülünü elde ettik” dedi.
  • Pamukkale Üniversitesi Proje Ekibi’nce elektrikli araç için gerekli olan gövde ve mekanik bileşenlerin tasarımları Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan ÖZTÜRK’ün danışmanlığında yapılmış ve bu tasarımlara ilişkin bütün benzetim çalışmaları yerine getirilmiştir. Şasi tasarımında hafif ve dayanıklı olması sebebiyle alüminyum kullanılması tercih edilmiştir.